{ads}

10/recent/ticker-posts

Ad Code

Diğer Projelerimiz

ABD Yeni Başkanlık Döneminde Türkiye'ye Savaş Açabilir mi?


Türkiye ABD ile son dönemde tam stratejik ortak olmayan bir çok şeyi yaptı. Başta Rusya'dan hava savunma sistemi aldı ve bunun üzerinden cezalandırılmaya da çalışılıyor sürekli. Bunun dışında Suriye'nin kuzeyi konusunda da anlaştığımız söylenemez.

Peki hiç şunu düşünüyormuyuz; ABD, Yunanistan ve Kıbrıs Rus Kesimi ve Suriye üzerinden Türkiye'yi çevreleme politikasını bir adım daha ileri götürüp önümüzdeki 5 veya 10 yıl içinde Türkiye ile diretk veya dolaylı savaşmayı planlıyor mu?

Bu sorunun cevabı ayrıca yeni dönemde olası Trump ve Kamala yönetimine göre değişir mi?

ABD'nin Rusya - Ukrayna savaşı ile İsrail-Filistin-Lübnan-Iran savaşıdında ki tutumu aslında bize olasılık olarak Türkiye ile ne düzeyde nasıl savaşmak istediğini çok net olarak gösteriyor.

Evet, ABD direkt olarak savaşma ihtimali Türkiye ile önümüzdeki 10 yıl içind %50 nin altında olsa da Yunanistan ve Suriye üzerinden YPG-PKK ile savaşma isteği %60-70 inde üzerinde görünüyor.

Bu sadece bir zaman meselesi gibi. Öncelikle aradan İran'ı çıkarmak istedikleri çok açık olarak gözüküyor ve eğer Rusya-Ukrayna savaşını önümüzdeki dönem bitirmeye karar verirlerse, sıra çok net olarak aynı IRAK'ya yaptıklarını önce İran ve sonrasında Türkiye'ye yapmak isteyeceklerdir.

ABD'nin önce Arap Baharı sonra Israil üzerinden yürütüğü ortadoğuya hükmetme savaşı artık belli bir seviyeye geldi ve Türkiye'nin de İran gibi kendi savunma sanayi ve bağımsız dış politka sahibi olması kabul edilebilir bir hegemonya düzeni olarka görünmüyor.

Rusya Ukrayna savaşı bitirildiğinde çok kısa sürede ortadoğuda ABD nin daha aktif yani doğrudan IRAK gibi savaşacağı bir pozisyonuna geçmesi çok şaşırtıcı olmaz.

Aradan 20 yıl geçmiş olması ABD nin direkt savaşma eğiliminden vazgeçtiği anlama gelmez.

Çünkü ABD NATO ve İsrail özelinde bir savaşma dürtüsü olan bir ve taşeron savaştırma kadar kendi savaşma isteğide her zaman güdüyor.

Bu yüzden iç siyaset kavgalarımızdaki ayrılıklarımızı dış politikada ayrı bir yere koyup dış politka planımızı ve bütünlüğümüzü tarıştmak ve savunma sanayiimizi ve silahlanma sürecimizi 3-5 kat hızlandırmak zorundayız.

Osman Pamukoğlu'nun da dediği gibi ordumuzu güneyye kaydıracak yeni yapılanmalara girişmemiz gerekiyor.

Savunma bütçemizi de kısa sürede arttırıp daha güçlü bir ordu yapılanmasına geçmemiz gerekiyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yorumlar