Neden kısıtlamadan devlet ve halk herkes zararla çıkarken dükkan sahibi hiç zarar etmeden bu işten sıyrılıyor?
Pandemi dolayısıyla işsizler başta olmak üzere en çok esnaflar sıkıntı yaşadılar ve hala devam ediyor bu sıkıntı. 14 ay geçmesine rağmen kısıtlamlardan dolayı iş yapamaz veya kısıtlı iş yapar şekilde çalışan esnaflar konusunda o kadar çok serzeniş yapıldı ki en sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan önce esnaflardan özür diledi sonra ise yardım paketi açıkladı.
Oysa akıllara şu soru gelmiyro değil pandemi kısıtlamaları başladığından beri esnafların tercihi olmayarak ve tamamen devletin salgın yüzünden kısıtlama uygulaması sonucunda kirasını bile ödeyemez hale gelen esnaflar farklı bir şekilde korunamazmıydı?
Örneğin, her konuda bir kararname çıkarken neden esnaflar konusunda bir yönetmelik yasa kararname artık neyse çıkarılıp "Kısıtlama olan günlerin kirası kiracıdan alınamaz" denemezmiydi? Hatta açık kalan günlerdeki saat kısıtlaması içinde bu uygulanarak "Kapalı kalınan saatlerinde kirası alınamaz" denemezmiydi?
Bu nasıl bir çifte standarttır ki, dünya batsa bile mülk sahibi parasını almaya devam edebiliyor, ama o dükkanı kendi tercihi dışında devletin dükkan sahibinin de dahil olduğu kamunun tamamını korumak için koyduğu kurallar gereği işletemeyen kiracı kirasını günü gününe ödemesi gerekiyor.
Neden devlet herkesin sağlığını korumak için uyguladığı kısıtlamalarda şimdi esnafa kira yardımı yapıyor? 5000 TL kira yardımı esnafların çoğusunun dişinin kavuğunu doldurmayacak 14 aylık zararları açısından.
Kimse neden bunun bir çifte standart ve yanlış olduğunu dile getirmedi muhalefet dahil. Neden kısıtlamadan devlet ve halk herkes zararla çıkarken dükkan sahibi hiç zarar etmeden bu işten sıyrılıyor.? Hani nerde anayasanın eşitlik maddesi? Türkiye'de dükkan sahibi kamudan sayılmıyor mu? Dükkan sahipleri ayrı bir zümre mi ve anayasanın da kapsamı dışında kalan?
Savaş çıkınca seferberlik ilan edip herkes askere çağrıldığında dükkan sahipleri gene ayrı mı tutulacak gene?
Aklımızdaki bu deli sorulara kim cevap verecek?